Не варто одягати рукавички в магазин: чому вони неефетивні в умовах пандемії?

Чи є сенс одягати рукавички, йдучи в магазин за покупками? Швидше за все – ні.

Тобто, якщо виконуєте всі рекомендації по новому коронавірусу: дезинфікуєте руки, не чіпаєте обличчя. В іншому випадку гумові рукавички можуть нашкодити.

По-перше, рукавички – ті ж наші руки, якщо мова про поширення вірусів. Вони «чіпляють» і передають інфекцію так само, як кінцівки, і навіть успішніше. Припустимо, ви доторкнулися до брудної поверхні рукавичками. Вірус «прилипне» і рознесеться далі. Причому до латексу він прилипне надійно. І неважливо, наскільки чисті руки під рукавичками.

По-друге, експерти попереджають: рукавички дають помилкове відчуття безпеки. Людина може нехтувати миттям і дезінфекцією рук, торкатися обличчя, ходити в одних і тих же рукавичках по різних місцях: магазинах, під’їздах, аптеках. І поширювати мікроби з почуттям повного спокою.

По-третє, мало хто знімає рукавички правильно. Знявши одну, сміливо беруться за іншу голими пальцями, різко тягнуть. Утилізації теж не приділяють належної уваги. У підсумку «прилипли» мікроби виявляються на руках, різних поверхнях, одязі.

Як правильно зняти гумові рукавички? Затисніть одну рукавичку біля зап’ястя і повільно стягніть з руки, щоб вона вивернулася навиворіт. Потім візьміть її в руку в рукавичці і обережно вставте пальці голою руки в верхню внутрішню частину іншої рукавички. Теж дайте їй вивернутися навиворіт і в неї ж заховайте першу зім’яту рукавичку. Відразу відправте рукавички в сміття. І гарненько вимийте руки, не встигнувши до чого-небудь доторкнутися.

Ви запитаєте: чому медичним працівникам потрібно обов’язково носити рукавички. Потрібно, але тільки під час роботи безпосередньо з пацієнтами. Лікарі не ходять по всіх підряд приміщеннях в рукавичках, не торкаються предметів. Після контакту з пацієнтом рукавички залишаються в тій же кімнаті. Перед виходом з кімнати медики ретельно миють руки.

Тому для походу в супермаркет краще візьміть антисептик. І мийте по можливості руки з милом.